Šibenik i njegova iznenađenja

Ove godine sam dva puta posjetila Šibenik, oba puta vrlo važnim povodom!


Pogled sa tvrđave svetog Mihovila

U ožujku sam predstavila svoju šetnju S Markom i Darkom po Splitu u okvirima Grand Toura na međunarodnom znanstvenom skupu povodom 8. Dana ICARUS HRVATSKA. Bilo je vrlo lijepo naći se u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić i pripovijedati o svemu onome čime sam označila Svećanu godinu Marka Marulića - šetnju renesansnim Splitom sada kroz program europskih kulturnih ruta.

Program sa knjižicom sažetaka možete naći OVDJE.


Bila sam smještena na obali, vrlo blizu interpretacijskog centra Civitas sacra gdje se odvijao dio programa. Morala sam proći pored malog heritage hotela King Kresimir, koji bi na jutranjem suncu dao vatromet boja. 


Stepenice uz hotel King Krešimir 

Šibenik uvijek oduševljava svojom arhitekturom i detaljima koji nam mame poglede. Stara je gradska jezgra prepuna uskih uličica i srednjovjekovnih volta ili buta, prelijepih portala i ukrasa. Pokušavam zamisliti kako je to bilo nekada, na samom početku nastajanja ovog grada. Iako strmo položen, prostor plemićkih kuća ispunja svaki nagib i uzvisinu. Dobro poznata katedrala dominira svojom kupolom koja se može vidjeti gotovo iz svakog dijela grada. Pokušavam zamisliti vrijeme njena nastajanja i sva ona nastojanja vjernika da ostvare svoj san u gradnji te veličanstvene građevine. A njihov je san danas perla svjetske baštine na koju smo jako ponosni.  


Pogled prema starom gradu

Dok sam boravila u Šibeniku, okupili smo se jedne večeri na blagovanje i druženje u Gradskoj vijećnici. Kada sam se uz noćnu rasvjetu popela na trg kojim dominiraju stara gradska vijećnica i katedrala, nisam se mogla oteti dojmu onog doživljaja koji me obuzeo dok sam za svoj članak Putovanje po Dalmaciji - od Grand Toura do Storytellinga prevodila opis zapisan iz pera Charlesa Yriartea u njegovu djelu Dalmacija.


“Kada se spustimo u grad, vidimo da je Trg dei Signori sa lijepom talijanskom lođom i katedralom pun šetača, trg je lijepo osvijetljen i pun neke vreve, kao da ste na malom trgu Svetog Marka. Djevojke u gracioznim skupinama dolaze i odlaze, same su, bez roditelja, drže se pod ruku, te im kao u nekom salonu dobrodušno i s uvažavanjem  prilaze mladići kako bi ih pozdravili. Način na koji drže lepeze i njima komuniciraju, kao i jezik, sve podsjeća na Veneciju; cjelokupni ugođaj kao i to zvjezdano nebo vraćaju me mislima na slatke većeri provedene na trgu Svetog Marka. 


Jednu stranu trga zauzima kafić, smješten u prizemlju Loggie, drevne palače nadzornika, danas prepuštena Casino Društvu. 


Nedjelja je, a grad izgleda kao mjesto zabave; trg je prepun stolova, poput Florijana ili Quadrija. Unutar šibenskih zidina haljina žena trgovačkog staleža čuva jednostavnost i gracioznost; vrijednost se ne sastoji u vezovima ili u rijetkim tkaninama, nego u živoj suprotnosti boja, a sve kako bi se istaknula ljepota onih koje ga nose. Uz suknju jarkih boja ističe se bijela naborana jakna s ravnim ovratnikom i široko otvorenim  prslukom, koji svojim krojem omogućava okretnost u struku.” 


Večernji ugođaj trga danas 

Nije mi ovdje namjera navoditi sve povijesne podatke i činjenice, jer tko ne poznaje Šibenik, taj naprosto mora doći ovdje i sam se suočiti sa svim svecima i močnicima koji u kamenu čuvaju ovaj grad. 

Drugi put sam posjetila Šibenik na ljeto sa svojim sinovima i to s namjerom da pogledamo drugi svjetski baštinski spomenik nedavno otvorenu za javnost, tvrđavu svetog Nikole. Zapis o tome sam stavila na svoj Blog  i na YouTube. 


Mene Šibenik uvijek iznenađuje i oduševljava. On kao da se od jednog malog ružnog pačića pretvorio u labuda. Bezbroj je šetnica, vidikovaca, spomenika, lijepe pjesme, izletišta... Vaš kućni ljubimac će također naći ugodno pojilište, jer ovaj grad pruža ugodu svima. 


Fotografie i tekst: Darka

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

London za početnike

Manneken-Pis i naše hrvatsko blago

Stara stanica - postaja koja povezuje svjetove