UNESCO I HRVATSKA - TVRĐAVA SVETOG NIKOLE

Često sam plovila oko tvrđave svetog Nikole, no nedavno sam i ušla u nju, budući je ona sada otvorena za javnost. 

Na tvrđavi svetog Nikole

Ulaz je moguć samo brodom iz Šibenika, jer sa kopnene strane možemo pristupiti sprudom, ali ne možemo i ući u tvrđavu. Postoji namjera napraviti drvenu stazu oko same tvrđave koja bi onda pružala ulaz i od strane šetnice uz šibenski kanal na kojoj je nedavno u uvali Minerska otvoren posjetiteljski centar "Kanal sv. Ante".

Kanal svetog Ante oduzima dah. On vijugajući pruža predivne slike, bilo krajolika, bilo arhitekture. Od 1974. zaštićen je kao značajan krajobraz. Sve je ovdje zanimljivo, od malih svjetionika pa do ostataka vojnih građevina iz raznih vremenskih razdoblja. Ploveći ili šetnjom, polako nam se otvara vizura grada Šibenika koja svojim položajem, utvrdama i pažljivo poslaganim kućama na padinama brda pruža jedinstven ugođaj. 

Ulaz u kanal stoljećima čuva tvrđava svetog Nikole koja je od 2017. godine na popisu svjetske baštine pri UNESCO-u kao dio ''Obrambenih sustava Republike Venecije 16. i 17. stoljeća''. 

Tvrđava , iako je vojna građevina sagrađena u svrhu obrane grada i čitavog područja, čuva neka zanimljiva arhitektonska rješenja. Tako na konzolama nalazimo cvjetne ukrase, što je poprilično neobično za jednu isključivo vojnu građevinu.

Cvjetni ukras na konzoli

Smještena na otočiću Ljuljevcu, ona s mora djeluje zaista močno i već samom svojom pojavom odvraća protivnike od ovog područja. Kaže se da nije bilo niti potrebno ispaliti topovsku kuglu, jer je već samom pojavom odvraćala neprijateja. Štoviše, drvene konstrukcije na kojima su stajali topovi su lako mogli izgnjiliti na suncu i morskoj vlazi, pa je dobro što je bilo tako!  Na Ljuljevcu je ranije postojao benediktinski samostan koji je zbog gradnje tvrđave srušen. Srušena je i samostanska crkva sv. Nikole koju je zamijenila kapelica na sjeverozapadnom dijelu terase utvrde. Giangirolamo Sanmicheli, važan arhitekta Serenissime iz obitelji arhitekata Sanmicheli, projektirao ju je kao čvrstu i sigurnu utvrdu u obliku trokuta s tri istaknuta obrambena bastiona. Ispod razine mora i neposredno iznad je zidani kamen, a na njega se nastavlja opeka, što je vrlo neobično za Dalmaciju. Ta se opeka dopremala iz Venecije, što opravdava važnost gradnje tvrđave na ovom području.

Michele i Giangirolamo Sanmicheli obogatili su hrvatsku obalu svojim utvrdama, koje danas zajedno sa još četiri lokaliteta s područja nekadašnje Republike Venecije, čine važnu UNESCO-vu baštinu. Šest je sastavnica obrambenih sustava iz 16. i 17. st. koje su pod zajedničkim nazivnikom 2017. g. ušle na listu svjetske baštine pri UNESCO-u, a to su  utvrđeni gradovi Bergamo i Peschiera del Garda, grad-tvrđava u Palmanovi  (Italija), utvrđeni grad Kotor (Crna Gora), tvrđava sv. Nikole u Šibeniku i zadarski obrambeni sustav (Hrvatska).

Tvrđava svetog Nikole na ulazu u šibenski kanal i danas je simbolom jednog izuzetnog povijesnog vremena vladavine Republike Venecije ovim prostorima, kojima je u isto vrijeme vladala, harala i gospodarila. Kada je riječ o vojnoj arhitekturi, onda je njena vladavina i ostavština bez premca. Ploveći oko ove tvrđave možemo osjetiti izuzetno strahopoštovanje prema njenim graditeljima.

Danas posjetitelji dobiju uređaje na kojima mogu pratiti vizualna i audio objašnjenja i animacije. Putovanje je ugodno i traje nešto manje od pola sata. Vremena za šetnju tvrđavom ima dovoljno!



U svakom slučaju preporučujem posjetu svetom Nikoli svima koji tu još nisu ušli!

Pogledajte što sam snimila prije nekoliko godine dok sam plovila ovim kanalom.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

London za početnike

Manneken-Pis i naše hrvatsko blago

Stara stanica - postaja koja povezuje svjetove