Manneken-Pis i naše hrvatsko blago


Manneken-Pis u svom božićnom izdanju, snimljeno 3.12.2022.

 Ne poznajem niti jednu lutku, skulpturu ili lik koji je na toliko različitih načina obilježio naš šaroliki svijet, a ujedno postao simbolom buntovnog glavnog grada Europe kao što je to uspio mali dječačić od svojih 55.5 cm visine. 

Kostim kojeg je darovao
francuski kralj Luj XV, (muzej)

1619. Jerome Duquesnoy najvjerojatnije u terakoti izrađuje model Manekken-Pisa što je poslužilo kao kalup za izradu brončane figure. Nekoliko verzija ovog dječaka je napravljeno kroz idućih par desetljeća, no primjerak iz 1630. je poslužio za izradu replike koja se danas nalazi na fontani. Kraljevim dekretom 1975. Manneken-Pis zajedno s fontanom i ogradom koja ga okružuje postaje zaštićen kao poseban povijesni spomenik.

Toliko puta ukraden, razbijan, popravljan... on zaista prkosi svim nedaćama. A kao takav, postao je glasnogovornikom stanovnika Brisela već davne 1695.g. kada ga je tako nazvao autor jednog satiričnog teksta u kojem optužuje francuskog kralja Luja XIV zbog bombardiranja grada. Bio je to njegov prvi trenutak slave. 

A kad je netko slavan, onda mora imati i bogatu garderobu, zar ne!? Zanimljivo je da je prvi sačuvani kostim našeg Manneken-Pisa također vezan uz francuskog kralja, ovog puta Luja XV koji ga je 1747. g. odlikovao znamenjem reda svetog Luja i obukao u plemića kao znak isprike što su ga njegovi vojnici pokušali ukrasti. 

Oblačili su ovu skulpturu još i ranije, no prvi zapis kostimirane figure oslikao je 1615. Denis van Alsloot u liku malog pastira koji stoji na stupu i štrca vodu u dvostruku fontanu. Mnogo kostima se danas čuva u Muzeju grada, tj. u Kraljevoj kući u samom centru Brisela na Velikom trgu koji je uvršten u svjetsku listu baštine pri UNESCO-u. Lijepo je pogledati originalnu brončanu figuru, onu iz 1630.g. koja je poslužila za izradu replike i digitalno prelistati njegovu garderobu. Sve je posloženo po temama i zemljama. Meni je bitan i taj, makar samo jedan primjerak iz Hrvatske koji krasi ovu kolekciju.

Denis van Alsloot, Manneken-Pis u liku malog pastira (muzej)

Dječak iz Slavonije (muzej)

Ovaj mali bećar iz okolice Vinkovaca poklon je Narodnog sveučilišta Dubrava, a izradile su ga polaznice tečaja hrvatskog narodnog veza. Od 2010., kada je ova oprava poklonjena pa sve do danas, Manneken-Pis je nosi na pola dana. Kroz drugu polovicu dana je obučen u slovensku nošnju, budući ta zemlja slavi istog dana kao i mi svoj Dan državnosti. 

Slavonsku nošnju sam puno puta imala priliku vidjeti, budući je Etnografski muzej u Splitu u više navrata prikazao to blago. Ove godine sam imala priliku susresti se s učenicima iz Marinaca, malog mjesta pored Nuštra koji su jako ponosno prezentirali svoje baštinsko naslijeđe. Zbog zaštite dječje privatnosti, podijeliti ću ovdje samo detalje svojih fotografija.

Muške štrikače, snimljeno u Splitu
Ženske štrikače, snimljeno u Splitu























Djevojčica iz Marinaca, snimljeno u Splitu 28.10.23.

Očekujem uskoro i druge kostime iz naše zemlje budući se toliko ponosimo bogatstvom svojih nošnji i izradom lijepih materijala, veza, čipke .... Zahvaljujem Narodnom sveučilištu Dubrava što je obukao "našeg" europskog briselskog lika koji u svojoj garderobi čuva i jedno europsko odijelo.

Europsko odijelo (muzej)








  


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

London za početnike

Kako sam prošetala Smojinim Splitom