Obilježili smo Dan hrvatske knjige, Noć knjige i proslavili završnicu Godine Marka Marulića


Pauza u duhu renesansnog vremena donijela nam je razmišljanja o Marulovom boravku na Šolti
foto: Gorana Galić


Godina dana je protekla od kako je započela Godina Marka Marulića za koju sam osmislila interpretacijsko tematsku šetnju S Markom i Darkom po Splitu

Završila je već i izložba o Juditi u Muzeju grada, završila je i izložba o renesansi u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, no započeli su 32. Marulićevi dani. Split diše Marulića.

Ja sam za ovu prigodu odlučila šetnju koju sam prije godinu dana osmislila u čast našem začinjavcu svečano održati u vidu prezentacije u prostorima Centra za kulturu i cjeloživotno učenje Zlatna vrata, a sve to u sklopu manifestacije Noć knjige.

Lijepo je kada možemo u jednoj od povijesnih kuća oživjeti vrijeme o kojem pričamo. Divno je gledati kroz prozore i shvatiti da ste dio urbane i kulturne cjeline grada koji pripada UNESCO-voj baštini. Cvjetna gotika koja je obilježila vrijeme splitske renesanse, balustrade, bifore, stepeništa i bunari, terase i dvorišta... sve nam je tu nadohvat ruke. 

Prostor u kojem smo proslavili ovaj važan dan našao se i u mom kalendaru  pod mjesecem svibnjem.


Prezentacija i pokloni za posjetitelje su spremni


Interpretacija sažeta u jednom zavežljaju

Budući obilježavamo završnicu Godine Marka Marulića, trebalo je osmisliti i prigodne poklone. Torbe s otisnutim  letkom su gotove, slatkiši i rogači kupljeni... No, koji slatkiši, zašto baš rogač?

Marko Marulić je svoje veliko svjetsko djelo De Istitutione bene vivendi posvetio Trogiraninu Jerolimu Ćipiku. Djelo je do kraja 17.st. izdano 17 puta na izvornom latinskom i 22 puta u prijevodima. Na hrvatski jezik je prevedeno tek 1986. Trogir je osim po svojim velikanima i veličanstvenoj arhitekturi poznat i po slastici - trogirskom rafiolu. Sada razumijemo zašto se rafiol našao u smotuljku.

No, tu je još jedna slastica - hvarski paprenjak. A tko li je svečano pohodio boravište Marka Marulića dok je boravio na Šolti, ako ne slavni Hvaranin Petar Hektorović!?  

Književnost sažeta u dva slatkiša!

Sve zamotano i pričvršćeno vunom, ukrašeno rogačem kojim obiluje taj dalmatinski otok na kojem je Marko proveo tri godine.

Dok je Marko boravio na Šolti, pisao je poslanice prijateljima i pozivao ih u goste. Pravi razlog kako bi se   prezentacija na kratko prekinula ne bi li i mi predahnuli, prezalogajili i nazdravili! A nazdravili smo rakijom od smokve koja je simbol čitave naše Dalmacije, a sam Marul je čak i trgovao tim voćem.
 

Interpretacijski poklon osmišljen uz idejnu pomoć mog brata, Mladena Šćerbe


Zdravica s gostima, foto: Sebastian Haupt
Lijepo je bilo družiti se s Markom kroz ovu godinu dana, točno od 22.04.2021. do 22.04.2022. Lijepo je svom gradu pokloniti nešto novo i približiti gradsku vrevu vremenu renesanse, ili obratno ako želite - shvatiti kako renesansa u Splitu i dalje živi. Ova šetnja koju sam osmislila i ubuduće može biti dostupna; samo nazovite, pišite, zaželite! Iako je Godina Marka Marulića završila, i dalje ćemo slaviti svog velikana, šetati gradom i zamišljati ga pored sebe. U svakom slučaju se vidimo dogodine na obilježavanju Dana hrvatske knjige i Noći knjige. Do tada, srdačni pozdrav, Marko i Darka


Interpretacijski pokloni



Znate li da možete koristiti moje usluge kao licenciranog turističkog vodiča za pet naših obalnih županija i to na talijanskom, njemačkom, engleskom i hrvatskom jeziku!? 






Primjedbe

Autor Unknown rekao je…
Datka ti si stvarno otktiće suvremene kulturne scene, nepresušni izvor energije koja nas obične i neobične smrtnike hrani smislom vremena u prolaznosti naših žiota. Tvoja avantura s Marulom evokacija je života u prolaznosti i na tome ti hvala...
Autor Božidarka Šćerbe Haupt rekao je…
Nekada nam se čini kako sve neobične avanture radimo samo zbog sebe, a onda stigne komentar kao ovaj, pa se čitava mašta pretvori u bajkovitu realnost! Puno ti hvala!

Popularni postovi s ovog bloga

London za početnike

Manneken-Pis i naše hrvatsko blago

Stara stanica - postaja koja povezuje svjetove