Bokeljska mornarica, tradicija koja živi

Hrvatska bratovština Bokeljske mornarice 809 Split, foto: Vedrana Ora

Današnje obilježavanje Tripundanskih svećanosti u Splitu vratilo mi je sjećanja na moju posjetu Perastu i Kotoru i svim običajima koje sam tada vidjela i doživjela. Bilo je to 2007. godine u vrijeme proslave Gospe od Perasta.  

Gospa od Škrpjela donesena u Perast, foto:Darka
Davne 1654. su malobrojni stanovnici Perasta stali u obranu svog grada i obranili se od navale Turaka kojih je bilo strostruko više od mještana. U znak zahvalnosti Bogorodici za tu nebesku zaštitu i pobjedu nad nadmoćnim osvajaćem svake godine ponovo pristiže u grad odred Bokeljske mornarice na čelu s admiralom ili viceadmiralom, priređuje se defile, mornari Bokeljske mornarice u procesiji nose sliku Gospe od Škrpjela, pleše se kolo i naravno gađa u pijetla. Ovu potonju tradiciju nastoji se prilagoditi današnjim vremenima, što zbog gađanja u živog kokota, što zbog vatrenog oružja, no stalno se održavaju okrugli stolovi u nastojanju objašnjenja važnosti ove tradicije ...  

Bilo je više nego bajkovito posjetiti otočić na kojem se nalazi Gospa od Škrpjela, vidjeti svo sakupljeno blago i čuti sve priče starih mornara.

Meni je bilo posebno zadovoljstvo vidjeti sve te ljude na procesiji, nošnje i odore, sva ozarena lica. Ništa ljepše od čuvanja svoje baštine i ponositi se njom.

Bokeljska mornarica u Perastu, foto: Darka

Posebno je zadovoljstvo što je Crna Gora 2013. godine proglasila  Bokeljsku mornaricu zaštićenim nematerijalnim dobrom te zemlje, a u listu nematerijalne baštine pri UNESCO-u je i ušla 16.12.2021. godine. Bokeljsku mornaricu svojim naslijeđem smatraju i Crnogorci i bokeljski Hrvati, a smatra se najstarijom postojećom pomorskom organizacijom na svijetu. Povijesna je činjenica da su Bokeljsku mornaricu uvijek činili Hrvati Bokelji, a kolo se prema predaji prvi put zaplesalo 13.01. 809. godine, kada su moći svetog Tripuna prenesene s mletačkog broda u Kotor. Od tog dana je Mornarica ujedno neodvojiva od katoličke crkve i tradicije.

Sveti Tripun prigodno u katedrali svetog Dujma u Splitu, foto: Vedrana Ora







Mali admiral u Splitu,
foto: Vedrana Ora
Danas su u Splitu svečano obilježene Tripundanske svečanosti. Bila je to tradicionalna proslava koju organizira Hrvatska bratovština "Bokeljska mornarica 809". Bratovština postoji u Hrvatskoj od 1924. godine i baštini sve tradicije Bokeljske mornarice. Djeluje u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Dubrovniku. O tome zašto 809 i još više povijesnih podataka možemo razabrati iz linka Enciklopedije.

Ja bih ovdje samo još naglasila kako je Bokeljska mornarica kroz povijest uvijek imala svojevrsnu stalešku značajku. Ne čudi stoga što njihove odore obiluju ukrasima, vezovima; bogatstvo se očituje u svakom detalju, a onaj koji je nosi svojim ponosnim stavom upotpunjuje tu jedistvenu odoru.

Kako i ne bi kada se njihove vojne vještine spominju još iz vremena Lepantske bitke i Morejskog rata. Na čelu borbenog odreda se nalazi admiral, a ispod njega slijede činovi sve do malog admirala. Mali admiral mora izgovarati lode svetom Tripunu. Oni su se kroz povijest uvijek birali i biraju se i danas među dječacima od 6 do 12 godina koji su uglavnom iz obitelji sa dugom pomorskom tradicijom.

        
Pripadnici Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 u Splitu,
foto: Vedrana Ora

Kolo Bokeljske mornarice na Peristilu 2022, Split, 
video: Vedrana Ora


Znate li da možete koristiti moje usluge kao licenciranog turističkog vodiča za pet naših obalnih županija i to na talijanskom, njemačkom, engleskom i hrvatskom jeziku!? 








Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

London za početnike

Manneken-Pis i naše hrvatsko blago

Stara stanica - postaja koja povezuje svjetove