Međunarodni dan močvara i močvarnih staništa

Bliži se vikend pa možemo iskoristiti vrijeme u kojem obilježavamo Međunarodni dan močvara i močvarnih staništa i otići u prirodu.

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se 2. veljače nakon što je 1971. godine u Ramsaru u Iranu potpisana konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, posebice kao staništa ptica močvarica. Hrvatsku listu ovdje čine parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje  i Vranskogo jezero, zatim posebni rezervat Crna Mlaka u Jastrebarskom i Donji tok rijeke Neretve.

Donji tok Neretve nam je na putu prema jugu. Područje delte rijeke Neretve opisano je detaljno već u djelima prvih putopisaca koji su posjećivali naše krajeve, dok naš Frano Carrara detaljno opisuje život na tom području u svom djelu “Dalmacija kako ju je opisao dr. Frano Carrara”. Danas volimo reči kako je to naša Rajska dolina puna citrusa i raznog drugog voća, neki će reći, to je naša California. Kako bilo, Neretva u svom donjem toku čuva čitavo jedno blago koje valja posjetiti!

Lista močvarnih staništa koja je gore navedena uistinu je bogata, a otvaranje linkova će nas vjerojatno ponukati na odlazak u ta prostranstva.

Ovdje bih skrenula pažnju na nešto što se ne nalazi na gornjoj listi, no vrlo je znakovito, bogato raznovrsnim životom i vrijedno spomena i posjete. 

Vi znate koliko ja volim otok Pag, a kako i ne bih, kada tamo u tom kamenitom prostranstvu nailazite na jezerca, bare, lokve, blata, močvare….

Močvara u uvali Caska, foto: Darka


Neke se nažalost gube pred našim očima kroz posljednjih par desetljeća, dok su neke bare, blata i staništa zaštićena. 

Na Pagu imamo Kolanjsko blato koje dijelom pripada jednoj, dijelom drugoj županiji. Manji dio pripada Ličko senjskoj, a veći Zadarskoj. Nekada je postojala močvara na Zrću, a u uvali Caska još uvijek možemo vidjeti tragove lijepe močvare i čuti pjev ptica. Pjev ptica i predivnu prirodu na poluotoku Lunu gdje i danas ima nekolicina lokvi ovjekovječila sam u videu na svom Youtube kanalu, pa i vi možete uživati u divnoj prirodi tog poluotoka. 


Kada vozimo uskom cestom popreko otoka Paga u pravcu Dinjiške, možemo uživati u Velikom i Malom blatu, a moj videozapis je u nastavku:


Otok Pag kao cjelina bogat je iznenađenjima jer očekujemo samo kamen, škrape, surovost…. , a onda šetajući nailazimo na svu mekoću prirodnog plašta koji se posvuda razasuo.

Dođite na Pag brojati ptice i obilježiti Međunarodni dan močvara i močvarnih staništa!


 

Znate li da možete koristiti moje usluge kao licenciranog turističkog vodiča za pet naših obalnih županija i to na talijanskom, njemačkom, engleskom i hrvatskom jeziku!?

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

London za početnike

Manneken-Pis i naše hrvatsko blago

Stara stanica - postaja koja povezuje svjetove