The Benedictine monastery of Rab - the monastery of St. Andrew


The Benedictine monastery of St. Andrew on the island of Rab cherish tradition of the island since its existence. Thousand years long story behind the walls of the monastery is connected with each stone of very long history of the town of Rab and the island itself.
There was recently Monastic consecration in this monastery and It was great honour and privilege to participate in the Holy Mass.
Impressed by the story of the Lady of Rab, I made a short video on YouTube in English and in Italian language. The Croatian version is in the text below. You can find it in Krajolici baštine as well.

Mladen Šćerbe: Dawn over Rab

Samostan svetog Andrije – posebna rapska veza sa svijetom


Uplovivši u luku grada Raba, ne prestajemo se diviti viđenom pejzažu, koji kao da je i sam lađa sa četiri jarbola. Samo nakon par prijeđenih koraka već smo unutar gradskih zidina i zastaje nam dah zbog ljepote klesanog kamena i mirisne oaze parka Dorka. 

Nastavljajući prema najvišoj točki grada Raba, stižemo do franjevačkog samostana i crkvice svetog Antona, Antuna Opata, pa preko Vele crikve, bivše katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije nastavljamo prema tisuću godina starom samostanu svetog Andrije.

Tu želimo zastati i osjetiti sve mirise, tajne i običaje koje je stoljećima čuvao ovaj Božji hram molitve i rada. Ora et labora.

1018. je godina iz koje datira kamena ploča ugrađena u južni zid zvonika samostana koji se i spominje već tijekom tog 11. stoljeća kao samostan utemeljen za kćeri plemenitih otaca, izgrađen na samim liticama iznad mora. Zanimljivo je da habit ovih koludrica u svom kroju otkriva jedan detalj koji se veže za plemkinje. Bijeli ovratnik na poprsju crnog habita podjeća upravo na plemićko porijeklo koludrica koje su prije ulaska u samostan nosile haljine raskošnih dekoltea.

Video clip by Darka

Neke plemetine obitelji su našle mjesto svojim grobnicama ispred samog ulaza u samostan, kao na primjer poznata rapska plemićka obitelj Nimira. Biti na tom mjestu prožetom tisućljetnim uspomenama i čuti tihu molitvu uz pjevanje što dopire kroz zidove ispunja vas posebnim osjećajem divljenja, čak i onda ako niste bliski s religijom. Samostan svetog Andrije živi s otokom, koludrice mole za sve...


Mladen Šćerbe: Grace


U cijelom nizu stoljeća od kada koludrice žive unutar visokih i čvrstih zidina rapskog samostana koji se nadvio nad liticama, a pod imenom časnog sveca Andrije, jedna je godina od posebne važnosti. Godine 1530. zaređuje se koludrica Luchina de Dominis plemenita roda de Dominis, iz iste one obitelji u kojoj se trideset godina kasnije rodio poznati teolog, znanstvenik, nadbiskup, i još mnogo toga, Markantun de Dominis. Luchina de Dominis ulazi u samostan i na dar prinosi ikonu koja je pronijela glas o Rabu diljem svijeta.

Evo što se dogodilo.

Jedne večeri, a u vrijeme devetogodišnje paralize od koje je patila naša Luchina, upravo u vrijeme dok su ostale koludrice molile Bdijenje pred blagdan Male Gospe,  čuje Luchina glas kako joj govori, Luchina, moraš ustati i otići moliti zajedno sa ostalim koludricama. Ma kako ću, upita Luchina; obuci se i pođi, nastavi glas, a sa ikone zasja snažno sjajno svjetlo koje su vidjeli i ribari dolje na moru. Pohitali su brzo gore misleći kako je samostan zahvatio požar, no uskoro su shvatili kako su svjedočili čudu. Luchina je prohodala. 

Sutradan je biskup namjeravao odnijeti ikonu u katedralu na štovanje, no nije je uspio skinuti sa zida. U malenoj procesiji Luchina de Dominis je osobno nosila ikonu u katedralu. Mnoga su se čuda nakon toga dogodila po zagovoru rapske Gospe, a ponajviše u vrijeme haranja kuge. Gospu su darivali zavjetnim darovima, a sami otočani su se zavjetovali kako će iz svih sela doći u katedralu noseći križeve. Procesija Križi postoji i danas veličajući Gospina uslišenja. Velika je to danas svećanost kada iz svih mjesta otoka Raba dođu vjernici pred grad Rab gdje ih dočeka svećenik s ikonom Gospe. Odlaze tako svi zajedno u katedralu gjde ikona ostaje do konca mjeseca svibnja da bi se nakon toga ponovo vratila u svoj samostan u koji ju je Luchina nekoć bila donijela. 

Mnogi su važni ljudi posjetili Rab, ali neki čak i prije tog posebnog događaja ozdravljenja. 1177. godine dolazi papa Aleksandar III posvetiti katedralu. Za tu su prigodu rapske koludrice napravile poseban kolač od mendula, a recept i dalje imaju zapisan u originalu. Taj kolač, Rapska torta posebna je delicija bez koje nema niti jednog slavlja, a budući se često pravi u obliku štangica, tako je i odličan poklon kojeg možemo lako sa sobom ponijeti. 

Koludrice su umnogome poznate po svojim proizvodima. Nekoć su proizvodile svilu i izrađivale ikone, još i danas izrađuju razne ručne radove koje prodaju u malom dućanu kojeg su nedavno otvorile u svom samostanu. Tamo se mogu naći razne delicije, pa i poznata rapska torta. No, ono što mnogi turisti cijene pa kasnije naručuju pakete na svoje adrese, to su razne masti i pomade, tinkture i čajevi, marmelade i likeri. Izbor je raznolik i velik, a kao takav također stvara jednu posebnu vezu svih onih koji dođu na Rab i koji ovaj samostan ponesu u srcu kud god da pođu.  

 

Mladen Šćerbe: Ora et labora


By Darka



Primjedbe

Autor Božidarka Šćerbe Haupt rekao je…
Nemojte propustiti otvoriti linkove. Jedan sluzi i za narudžbe kod koludrica!

Popularni postovi s ovog bloga

London za početnike

Manneken-Pis i naše hrvatsko blago

Stara stanica - postaja koja povezuje svjetove