Kod umjetnika Petra Meštrovića

Samouki umjetnici ili amateri su posebni zaljubljenici u umjetnost. Njihovo viđenje svijeta kroz umjetnost kao i sama njihova djela čin su posebnog životnog poriva. 

Bilo da su slikari ili kipari, oni uvijek snažno prikazuju svoj izričaj i upravo zbog toga što nisu prošli škole i usmjerenja, često nas dovedu do zaključka kako su može biit već u svojim genima odškolovali određene predispozicije kojima prikazuju svijet koji ih okružuje.

Katalog s izložbe

Sredinom svibnja 2023. godine je mali tim Etnografskog muzeja u Splitu otišao na posebno putovanje kako bi se svijetu pokazao svijet kako ga vidi Petar Meštrović.

Izgleda da Otavice nisu samo zavičaj velikog Ivana Meštrovića čiju 140. godišnjicu rođenja ove godine slavimo, već su Otavice dale i našeg Petra Meštrovića koji je svoje radove u organizaciji Etnografskog muzeja u Splitu i Gradskog muzeja Drniš prikazao u svibanjskoj  izložbi

Dr.sc. Branka Vojnović Traživuk je na sebi svojstven način proučila i prikazala vrijednost umjetničkog izričaja našeg samoukog kipara Petra. Njena namjera nije bila prvenstveno istaknuti rodbinsku vezu sa velikim kiparom Ivanom Meštrovićem, ipak su njihovi djedovi bili braća, već Branka nadasve želi istaknuti kako je "Petar uvijek želio iskazati nešto osobno pa su njegovi kipovi nastajali upravo zahvaljujući toj želji za individualnim i vlastitim izrazom."   

Katalog Precima i potomcima, Samouki kipar Petar Meštrović nudi mnoštvo divnog tekstualnog izričaja kojim je Branka ušla u taj jedinstveni umjetnički svijet ovog "narodnog" umjetnika čija djela pokazuju čak i crte modernoga. Fotografije iz objektiva Branka Bralića veličanstveni su doprinos Precima i potomcima, budući je i on sam otac jednog od potomaka iz obitelji Meštrović! Ali ne samo, Brankove fotografije su uvijek u stanju oživjeti motiv pred vama. 

Svatko tko u ovoj godini obilježavanja velikog Ivana Meštrovića poželi otići u Otavice, neka potraži i kuću našeg Petra i pogleda njegova uzbudljiva djela.

Katalog možete naravno nabaviti u Splitu u Etnografskom muzeju pored inih vrijednih tiskanih materijala koji su nastali po njihovom izdavaštvu. 


Balerina

Teks i fotografije: Darka

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

London za početnike

Manneken-Pis i naše hrvatsko blago

Stara stanica - postaja koja povezuje svjetove